Mitä lyhytterapia on?
Usein kuulen kysyttävän, jotta mitä se lyhytterapia on. Yritän avata sitä tähän ja jos jää kysyttävää, niin laita rohkeasti viestiä yhteydenottolomakkeen kautta, kiitos.
Lyhyesti; lyhytterapia tarjoaa helpotusta elämän haastaviin tilanteisiin – matalalla kynnyksellä. Se on tarkoitettu kaikille, jotka kaipaavat tukea arjen haasteisiin.
Sitten sama pidemmin sanakääntein.
Lyhytterapia on terapiamuoto, mikä keskittyy joko ratkaisukeskeiseen tai kognitiiviseen menetelmiin ja tarkoituksena on saavuttaa haluttu tavoite mahdollisimman lyhyessä ajassa.
Ratkaisukeskeisessä lyhytterapiassa keskitytään asiakkaan omiin voimavaroihin, vahvuuksiin ja tulevaisuuden tavoitteiden saavuttamiseen sen sijaan, että keskityttäisiin pelkästään ongelmien vatvomiseen tai menneisyyden kaiveluun. Terapeutti ei anna valmiita vastauksia, vaan kaikki vastaukset löytyvät itse asiakkaasta, sillä asiakas on itsensä paras asiantuntija.
Kognitiivisessa lyhytterapiassa keskitytään taasen asiakkaan omien ajattelumallien, uskomusten ja tunteiden väliseen yhteyteen. Tarkoituksena on tunnistaa ja muuttaa itsessään olevia negatiivisia ja haitallisia ajattelumalleja, jotka voivat ylläpitää esimerkiksi riittämättömyyden tunnetta. Tarkoituksena ja tavoitteena on oppia uusia tapoja ajatella ja toimia. Uudet toimintamallit voivat auttaa asiakasta käsittelemään erilaisia psyykkisiä tai emotionaalisia ongelmia, kuten lievää masennusta, ahdistusta ja riippuvuuksia, ja tässä mainittakoon vallalla oleva some-riippuvuus.
Mitä tapahtuu, jos yhdistetään sekä ratkaisukeskeisyys että kognitiivisuus lyhytterapiassa?
Silloin siitä syntyy kognitiivis-ratkaisukeskeinen lyhytterapia, jolloin terapiassa keskitytään sekä asiakkaan ajattelumallien, uskomusten ja tunteiden muokkaamiseen (kognitiivinen) että ratkaisujen löytämiseen olemassa oleviin ongelmiin ja haasteisiin (ratkaisukeskeinen). Yhdessä pyritään tunnistamaan ja muuttamaan vääristyneitä ajattelumalleja ja samalla aloitetaan työskentely kohti selkeitä tavoitteita ja tämän kautta löytämään ratkaisuja elämän eri haasteisiin.
Kenelle lyhyterapia sopii?
Lyhytterapia sopii erityisesti sinulle, joka haluat nopeita tuloksia ja olet valmiita työskentelemään aktiivisesti halutun muutoksen tai tavoitteen saavuttamiseksi. Kaiken kaikkiaan lyhytterapia voi olla tehokas työkalu elämässä esiin nousseiden haasteiden käsittelemiseen.
Kauanko lyhytterapia kestää?
Käyntejä voi olla vain yksi tai sitten tarvitaan useampi tapaaminen, jolloin saadaan esimerkiksi pidemmän aikaa kadoksissa ollut elämänilo takaisin arkeen. Yhdessä katsomme, kuinka lyhyt tai pitkä yhteinen matkamme on.
Mitä lyhytterapiassa tapahtuu?
☞ tunnistetaan ongelma
☞ asetetaan tavoite/tavoitteet
☞ löydetään tarvittavat ratkaisut asiakkaasta
☞ löydetään oikeat työkalut ongelman ratkaisuun
☞ lisätään itsetuntemusta erilaisten tehtävien kautta
☞ opetellaan tarvittavia tietoisuustaitoja
☞ seurataan asiakkaan etenemistä haluttuun muutokseen
Mihin lyhytterapia sopii?
☞ ahdistukseen
☞ arjen hallintaan
☞ elämänilon löytämiseen
☞ eroon riippuvuuksista, esim. some
☞ itsensä rakastamiseen
☞ itsetunto-ongelmiin
☞ jaksamiseen arjessa/työssä /työttömyydessä/opiskelussa
☞ lievään masennukseen
☞ luopumiseen
☞ menetykseen
☞ suruun
☞ vaikeaa elämäntilanteeseen
☞ uupumukseen
☞ yksinäisyyteen
☞ ylipäätänsä keskusteluapua mielen päällä oleviin asioihin
Jos jokin ei ole rikki, älä yritä korjata sitä.
Kun tiedät mikä toimii, tee lisää sitä.
Jos jokin ei toimi, tee jotain muuta.
(DeJong P. & Kim Berg 1997)